Proč si dopřát alespoň občas topinambury
Dvě potraviny, na které se zapomnělo
Topinambury – v sedmnáctém století zachránily mnoha lidem život, bylo to v době třicetileté války, v jedné z nejhorších etap vývoje lidských dějin, kdy byla země pustošena, drancována, vypalována, a kdy byly decimovány i zásoby potravin. Především zimní období bylo pro obyvatele střední Evropy kruté, a právě tehdy dokázaly topinambury to, co se nepodařilo jiným plodinám. Jejich podzemní hlízy byly totiž uloženy v zemi a přežívaly i v silných mrazech, takže je bylo možné sklízet v podstatě kdykoli. Lidé měli zásobu živin přímo pod sebou, a to důmyslně skrytou nánosem sněhu na zdánlivě mrtvé pustině.
A co se uvnitř podzemních hlíz nachází? Především dostatek vitamínu C, hlízy lze konzumovat v syrovém stavu, třeba jako součást zeleninového salátu, a tehdy je tam „céčka“ opravdu mnoho. Dále tam najdete provitamín A, vitamíny známé jako téměř celistvý B-komplex, údajně je zde i vitamín D, což je velmi zvláštní, a kromě vitamínů je tu pestrá plejáda minerálů, s převahou vápníku a hořčíku. A zvláště hořčík dnes v té divné, stresující době, potřebujeme „jako sůl“.
Topinambury jsou výjimečné ještě tím, že obsahují velmi mnoho nestravitelné a rozpustné vlákniny s názvem Inulin. Ta v těle plní několik důležitých funkcí, především zajišťuje pravidelnou stolici, čímž udržuje tlusté střevo v dobré kondici, a pak je potravou pro přátelské bakterie, díky nimž (procesem fermentace) získává lidský organismus některé velmi cenné látky. A kde koupit topinambur? Kupříkladu ve specializovaných e-shopech.
Mák – makových závinů a buchet se sice stále prodává mnoho, ale není to zas tolik, kolik by si mák zasloužil. Můžeme z něj navíc připravovat i zdravější pokrmy, např. makové mléko, švestkový koláč z celozrnné mouky atd. Mák je opravdovým pokladem, je to superpotravina s velmi vysokým obsahem vápníku a hořčíku, přičemž z tohoto zdroje jsou velmi dobře využitelné. Je to dokonce lepší zdroj vápníku, než mléčné výrobky.